חוק הפרגולות

חוק הפרגולות, או בשמו הרשמי, תקנות התכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), נכנס לתוקף בשנת 2014 והביא אתו הקלה משמעותית לרבים שרוצים להתקין פרגולה. עד חוק הפרגולות, פרגולה נחשבה תוספת בניה וכתוצאה מכך, חייבה קבלת היתר בניה. היום, בזכות חוק הפרגולות, המצב המשפטי הרבה יותר פשוט ומאפשר לבנות את רוב הפרגולות הביתיות בלי לקבל היתר.

תיקון 101 לחוק התכנון והבניה

כל מי שרוצה להוסיף מבנה חיצוני שיכול להיחשב כמרחיב את שטח הבית או הדירה, צריך לקבל היתר בניה. למרות זאת, כשמדובר בפרגולה, כל אחד יכול להבין שמי שבונה פרגולה לבית לא מתכוון להוסיף חדר. פרגולה היא בסך הכל מבנה קל שנועד לתת צל ולהגן מפני רוח וגשם – ולכן, אין סיבה לחייב את אנשים להתמודד עם בירוקרטיה מיותרת.

במסגרת תיקון 101 לחוק התכנון והבניה, נכנס לתוקף חוק הפרגולות שנותן פטור מקבלת היתר בניה עבור פרגולות אלומיניום שעומדת בקריטריונים של החוק. לפני שנצלול לכל הפרטים, נציין שאם אתם מתעניינים בפרגולות אלומיניום ביתיות, סביר להניח שלא תצטרכו היתר בניה.

חוץ מפרגולות, תקנות פטור מהיתר בניה מתייחסות לסוגים נוספים של מבנים וקובעות כללים לגבי התקנת סככה וגגון, סגירת מרפסת, הקמת מחסן מחומרים קלים, התקנת סורגים, החלפת רכיבים בבניין ועוד. לקריאה נוספת בעניין הזה, אפשר לחפש בגוגל את הביטוי "תקנות התכנון והבניה: עבודות ומבנים הפטורים מהיתר".

לשון החוק: איך בונים פרגולה ללא היתר?

לפי תקנות התכנון והבניה, יינתן פטור מהיתר לפרגולה (שנקראת בתקנות "מצללה"), אם היא תעמוד בתנאים הבאים:

  • קירות: אסור שיהיו לפרגולה קירות חיצוניים. אם לפרגולה יש קירות זה יכול להיחשב סגירת מרפסת לפי חוק הפרגולות ולכן, במצב כזה חייבים לקבל היתר בניה. לכן, פרגולה סגורה עם חלונות כנראה לא תעמוד בדרישות החוק לקבלת פטור. 
  • חומרים: הפרגולה חייבת להיות בנויה מחומרים קלים. לכן, פרגולה מאלומיניום (שנחשב חומר קל) תעמוד בדרישות החוק, אבל לא פרגולה מבטון.
  • גג: גג הפרגולה חייב להיות אחד מהבאים:
  • אם הקירוי על גג הפרגולה אטום, חייבים להיות מרווחים שווים בין החלקים האטומים ולהוות לפחות 40% ממנו. משמעות הדבר היא, שגג רעפים שמכסה את כל הפרגולה ככל הנראה לא יעמוד בדרישות החוק לפטור.  
  • אם הקירוי על גג הפרגולה לא אטום לחלוטין, אפשר שהוא יכסה את כל שטח הגג שלה. לא כתוב בחוק הפרגולות "סנטף" (סוג של פלסטיק חצי שקוף), אבל זהו אחד החומרים הפופולריים יותר שמתאימים לתיאור שמופיע בחוק.
  • שטח: השטח המקסימלי של הפרגולה יכול להיות עד 50 מ"ר או רבע מהשטח הפנוי שיש לכם, לפי הגדול יותר. לדוגמה, אם יש לכם פנטהאוס עם גג בגודל 80 מ"ר, הפרגולה שתבנו על הגג יכולה להיות בגודל של עד 50 מ"ר.

המטרה של התנאים האלו בחוק הפרגולות הוא להפריד בין קונסטרוקציה שנועדה לשמש בתור פרגולה, לבין מה שיכול להיחשב כשטח ראוי למגורים (ולכן מחייב קבלת היתר בניה). עם זאת, כמו שאפשר להבין מלשון החוק, אלו דרישות הגיוניות שאפשר לעמוד בהן. לכן, אם אתם אנשים פרטיים (לא בעלי עסק) שמתעניינים בבניית פרגולה במרפסת, בחצר או על גג הבית שלכם – רוב הסיכויים שלא תצטרכו לקבל היתר בניה.

מה צריך לעשות לפי חוק הפרגולות החדש?

אפילו אם הפרגולה שלכם לא דורשת היתר בניה, אתם חייבים לקבל עבורה אישור יציבות ממהנדס בתוך 45 ימים ממועד ההקמה שלה. יש היגיון מאחורי הדרישה הזו של החוק, בעיקר כי מדובר במבנה שנמצא בשטח מגורים ויהיו בסביבתו הקרובה אנשים. לכן, איש מקצוע צריך לוודא שהמבנה עמיד ויציב ולא חלילה יקרוס על מי שנמצא תחתיו.

בשביל לא להסתבך, רצוי להזמין בעל מקצוע שנקרא קונסטרוקטור (ידוע גם בתור מהנדס מבנים) עוד לפני בניית הפרגולה. הקונסטרוקטור יבדוק את המקום (חצר / מרפסת / גג) ויתן לכם הנחיות. למשל, הוא יכול להמליץ על החומר שכדאי לבנות ממנו את הפרגולה, סוג הקירוי שכדאי לכם לבחור ועוד. בהתאם לחוות הדעת של הקונסטרוקטור יהיה לכם קל יותר לבחור פרגולה.

אם כבר בניתם את הפרגולה ולא נערכתם עם הנחיות קונסטרוקטור מראש, תצטרכו בכל מקרה להזמין אותו כדי לקבל אישור יציבות. בדרך כלל, אם הקמתם את הפרגולה בעזרת חברה מקצועית, לא תהיה לכם בעיה לקבל אישור.

חשוב לדעת שאם תחליטו לבנות פרגולה ללא היתר, או לא תקבלו את אישור היציבות הנדרש, אתם מסתכנים בקבלת קנס על בניית פרגולה בניגוד לחוק. קנסות כאלו יכולים להיות משמעותיים ולכן, אם אתם מתכננים להתחיל תהליך של בניית פרגולה במרפסת או בחצר, עדיף להימנע מאי הנעימות ולבדוק מראש אילו אישורים אתם חייבים לקבל.

מתי לא צריך אישור מהנדס?

שימו לב שיחד עם רפורמת הפרגולות בתיקון 101, קובעות תקנות הפטור מהיתר בניה כללים לגבי התקנה של סככה או גגון. לא מדובר בפרגולות, אלא במשהו קטן יותר שלא יכול לחרוג יותר מ- 2 מטר מהמבנה העיקרי אליו הוא קשור (וכמובן אסור שיחרוג מקווי הבניין שמותרים לבניה רגילה).

במקרה שאתם מתקינים סככה או גגון שקטנים מ- 20 מ"ר, אין לכם צורך לקבל אישור יציבות ממהנדס ואפילו לא תצטרכו ליידע את הרשות המקומית על כך. מצד שני, יותר מ- 20 מ"ר ובמדומה לפרגולה, כן צריך לקבל אישור ממהנדס.

מתי פרגולה פטורה מארנונה?

כל רשות מקומית יכולה להחליט בעצמה אם היא גובה ארנונה על פרגולות או לא. יש רשויות מקומיות שגובות ארנונה עבור פרגולות מקורות, אבל לפי התיקון לחוק הפרגולות משנת 2019 – אם תבחרו להוסיף לפרגולה קירוי פלסטיק, לא תצטרכו לשלם ארנונה. 

התיקון תקף כשמדובר בפרגולה לבית פרטי או דירה (לא עסק), בתנאי שאתם לא משתמשים בה בתור מחסן או חניה. בנוסף, לפי החוק מותר שיהיו לפרגולה עד שני קירות משותפים עם המבנה, והקירוי שלה חייב להיות עשוי מפלסטיק שקוף, ואם הוא אטום אז שיהיו לו משטחי הצללה ברווחים שווים המהווים לפחות 40% מהקירוי.

בגלל שאין הגדרה ברורה בחוק הפרגולות לסוג ספציפי של חומר שקוף עבור הקירוי, כל רשות מקומית יכולה לבחור את החומר בעצמה. בשביל להיות בטוחים באיזה חומר אתם יכולים להשתמש, בדקו מה כתוב בחוקי העזר העירוניים שרלוונטיים לכם.

שאלות נפוצות

לא צריך לקבל היתר בניה לפרגולה ביתית שעומדת בתנאי חוק הפרגולות (קטנה מ- 50 מ"ר, בנויה מחומר קל, אין לה קירות והקירוי שלה לא אטום, או אטום אבל בעל מרווחים שווים שמהווים 40% ממנו) לא צריכה היתר בניה.

פרגולה חוקית היא פרגולה שתואמת את דרישות החוק. ישנן פרגולות שעבורן צריך לקבל היתר בניה, ויש כאלו שלא דורשות היתר, אלא רק אישור יציבות ממהנדס. למידע נוסף בעניין, מומלץ לקרוא את המאמר המלא.

עבור פרגולה שגדולה מ- 50 מ"ר, פרגולה עם קירות, פרגולה שהקירוי שלה אטום לחלוטין ללא מרווחים ועוד סוגי פרגולות שלא עומדות בתנאי החוק לפטור – צריך לקבל היתר בניה. בכל מקרה, תמיד צריך לקבל אישור לפרגולה ממהנדס על כך שמדובר בפרגולה יציבה.

פרגולה ביתית לגג, מרפסת או חצר בדרך כלל פטורה מהיתר בניה, בתנאי שהיא עומדת בדרישות החוק שמפורטות במאמר. 

רשויות מקומיות הן אלו שמחליטות אם לגבות ארנונה על פרגולות או לא. ההחלטה הזו מעוגנת בחוקי העזר העירוניים של כל רשות מקומית. לדוגמה, בעיריית תל אביב גובים ארנונה על פרגולות.

בהחלט כן. למרות שבחוק הפרגולות לא מופיע המושג "סנטף", מדובר בחומר קירוי שמשתמשים בו הרבה בגלל שהוא לא אטום לחלוטין ולכן מאפשר לעמוד בתנאי החוק לפטור מהיתר בניה עבור פרגולות.